PODNIKÁNÍ BEZ FINANČNÍ REZERVY JE JAKO AUTO BEZ BRZD

„Mám rád pocit, když mi každého desátého na účet cinkne stejná suma a jednou ročně bonusy,“ říkal mi před lety kolega jeden z hlavních důvodů, proč se mu líbí být zaměstnanec. Strach, že právě o tohle přijdu, byl jedním z důvodů, proč jsem oddaloval rozhodnutí začít podnikat. Jedna z účinných obran proti takovému strachu jsou úspory.

Bez finanční rezervy můžete totiž snadno narazit, jako v autě bez brzd. Můžete mít skvěle rozjeté zakázky, ale za ně si střechu nad hlavou, auto, ba ani lístek na MDH nekoupíte. A v podnikání peníze přicházejí podobně jako déšť. Někdy krápe, jindy krásně leje, ale dlouhodobá předpověď počasí je asi tak spolehlivá jako ta v českých médiích. Navíc některé zejména velké společnosti mají rády, když se na peníze těšíte, někdy vám takovou radost protáhnou třeba i na víc než tři měsíce.   

Těm, kteří zvažují, že začnou podnikat, by na začátek mohlo pomoci si spočítat, jakou mají rezervu. Myslím po tom, co budou něco investovat do startu.

Každý má rád jinak silnou brzdu. Mně přijde optimální na 9 – 12 měsíců života, ale ne moc víc, aby člověk zase neztratil motivaci. Jak to máte s finanční rezervou vy?

Foto: @samuele_piccarini, Unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *