Signály, které vám řeknou, že je nejvyšší čas změnit práci

Nedávno mi napsala bývalá kolegyně: „Prosím tě, jak jsi poznal, že jsi v bodě, kdy už je nejlepší opustit korporát? Trochu se v tom plácám jako na konci nefunkčního vztahu, který byl super, ale už není. Neměl jsi něco, co ti pomohlo v rozhodování?“ Před pár týdny mi zase volal kamarád, který už byl v práci tak nešťastný, že kvůli tomu začal chodit k psychologovi.

Podobných dotazů a příběhů se ke mně dostává víc. Možná se na mě kamarádi a známí obracejí proto, že jsem sám před několika lety odešel z korporace a nejspíš navenek působím spokojeně. Ale všichni víme, že život není Instagram, nikdo nejsme jen šťastní, každý máme i pochybnosti, a to je myslím i dobře. Nicméně, poznat nejvyšší čas na změnu práce je hodně důležité téma, proto k němu píšu pár poznámek a tipů.

Jestli jste se svou prací v pohodě, nebo řešíte jen běžné provozní a dočasné problémy, dál číst nepotřebujte, věnujte ty dvě minuty radši něčemu veselejšímu. Pomoct to může naopak těm, kteří vnímají, že jsou hodně a dlouho nespokojeni a myslí na to intenzivně každý den.

To nejlepší rozhodnutí uděláte sami, nikdo nezná vaši situaci a vás líp. Stejně tak to budete vy, kdo za své rozhodnutí ponese odpovědnost.  Můžete se nechat inspirovat příběhy ostatních, ale stejně z nich vždycky vnímáte jen část.  

Je ale dobré, než se rozhodnete, si o možných řešeních popovídat s lidmi, kterým můžete věřit a kterým na vás záleží a znají vaši situaci. Mně osobně, když jsem zvažoval rozhodnutí odejít, asi nejvíc pošťouchla a vše urychlila otázka dobrého kamaráda: „A chceš se tam ještě rok trápit jen proto, abys pak dostal peníze z akciového programu, když už tam teď chodíš hodně nerad, a stejně víš, že chceš odejít?“

Dobré je si taky uvědomit, že korporace nemusí být špatná sama o sobě. Někdo je mnohem šťastnější jako zaměstnanec a v korporacích je hodně lidí spokojených třeba i celý život. Stejně tak je spousta nespokojenců ve stratupech i středních firmách. Je taky dost remcajících podnikatelů. Je užitečné poznat a pochopit, co vám skutečně vadí. Šéf? Někdo jiný? Nedává vám žádný smysl vaše práce? Konkrétních důvodů může být spousta a když je rozklíčujete, budete vědět, čemu se v budoucnu vyhnout.

Když se někde budete trápit, každý den se vám do práce nebude hodně moc chtít, budete z toho špatní, ucítíte to fyzicky, budete mít plnou hlavu toho, jak moc vás to tam štve, váš osobní život půjde kvůli nespokojenosti v práci stranou a své nejbližší začnete svými starostmi až příliš zatěžovat, protože vás pracovní myšlenky paralyzují, je nejvyšší čas na změnu. To jsou signály, které se myslím vyplatí opravdu pozorně naslouchat a brát je vážně.

Znám i lidi, kteří polykají prášky, aby své zaměstnání zvládli. Myslím, že žádná práce nestojí za to, aby se kvůli ní člověk fyzicky nebo psychicky ničil. Takhle daleko už není dobré zajít. Pokud peníze nebo práci opravdu zoufale nepotřebujete a máte možnost změny, nezůstávejte tam, kde vás to sžírá.

Datum: 8. 3. 2020

Autor: Mirek Čepický

Foto: @kaip unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *