Prague City Swim přilákal navzdory koronaviru více lidí i podpory pro pacienty s ALS než loni

Ještě v březnu si lidé ze spolku ALSA, který pomáhá pacientům s nemocí ALS, nebyli jistí, jestli letošní druhý roční Prague City Swim bude. „Pak jsme si ale řekli, že by byla škoda nepokračovat v tradici. Dvanáctého září 2019 přilákala akce na Střelecký ostrov přes tři stovky lidí,“ vysvětluje Eva Baborová, ředitelka ALSy. Stojí přitom v davu na krok od Vltavy a společně s ostatními hlasitě fandí plavcům, kteří se před chvílí vydali na 1650 metrů dlouhou trať kolem celého ostrova. Jen sportovců v tomto nejdelším závodě je letos přes sedm desítek. Všech závodů se dohromady zúčastnily více než dvě stovky malých i velkých plavců a také čtyři pacienti s ALS. K tomu na ostrov dorazilo dalších několik set lidí a pár pacientů s ALS, kteří přišli fandit.

Vladimír a Jára na startu

Všechno nakonec skvěle vyšlo, včetně počasí. To si pochvaluje i lékař Honza Procházka, který stejně jako loni plaval s nemocným Jakubem Rychlíkem, se kterým studoval lékařskou fakultu. „Na škole jsme vytvořili partu a stýkáme se doteď, na posledním srazu nás bylo i s dětmi a manželkami přes čtyřicet. Jakub je velmi silná osobnost. Myslím, že nikdo z nás by tu nemoc nezvládal jako on,“ říká Honza Procházka. Společně s dalšími lékaři plaval v týmu s Jakubem v závodě pacientů s ALS. Jakuba položili na paddle board. „Plavání bylo rozhodně náročnější, než jsme čekali. Ale ještě si za chvilku do vody znovu vběhneme. Ve Vltavě si člověk jen tak nezaplave,“ jsou plní energie po závodě další lékaři z Jakubova týmu, Filip Sládek a Rosťa Stříbrný.

 Na paddle boardu plavali ještě další dva pacienti. Jedním z nich je Jarmila Mijovičová, které blízcí a kamarádi říkají často Jára. „Minule to byla sranda,“ směje se i dnes. Její tým je poznat i podle černých triček, kde má každý člen na zádech napsáno Jára tým, k tomu své jméno a věk. Jára má zase na triku napsáno, že se o ni stará Hanička. „Jsme spolu každý den. Neplavu, protože ji pak musím převléct. V týmu je šest plavců a Jára,“ vypočítává Hana Kačerovská, která je Jarmilina asistentka a tráví s ní asi nejvíc času ze všech. „S Jarmilou jsme byli spolužáci ze základní školy. Plavu jen jednou ročně tady,“ přidává se k hovoru další člen týmu Radek Panák.

Týmy ve Vltavě

Martin zdolal trať vlastními silami

Letos samozřejmě nemohl chybět ani Vladimír Mikuláš, který dorazil, přestože se necítil dobře. „Ještě den před závodem nebylo jisté, jestli tu bude, Vládíkovi jsme to rozmlouvali, ale on chtěl přijít a plavat,“ říká jeho žena Denisa Mikulášová, která ho vždy věrně doprovází. I tady byla stále po jeho boku a pomáhala mu komunikovat s ostatními, protože Vláďa kvůli postupující nemoci nedávno přestal mluvit a s okolím se dorozumívá jen prostřednictvím pohybů očí, díky nimž Denisa přes speciální tabulku s písmenky zachycuje jeho myšlenky. To samé umí i počítač, ale ten na ostrově neměli. Tak Vláďa, jehož tým do cíle dorazil jako první, výsledek komentoval jen velmi stručně: „Martin je borec.“

Martin v cíli

A myslel tím zcela nového účastníka závodu, Martina Přecechtěla, který na sobě zaznamenal první příznaky ALS loni v říjnu. Během plavání a po něm sklidil obrovské ovace všech na ostrově. Lidé samozřejmě hlasitě podporovali všechny týmy. Martin se ale jako jediný ze všech čtyř pacientů ve vodě pohyboval čistě vlastními silami. Paddle board jeho tým vezl jen pro jistotu, Martin ho nepotřeboval. Přestože může špatně ovládat všechny obličejové svaly a musel si dávat velký pozor, aby mu do pusy nenatekla voda, zvládl to. Když vycházel z vody, bylo vidět, že mu plavání dalo zabrat a je zesláblý, ale pro všechny byl hrdinou, že to dal. V cíli jen poznamenal, že ho v tempech malinko brzdil neopren, ale zároveň se spokojeně usmíval. „Určitě mu pomohlo, že před závodem dost odpočíval. To je hodně znát, díky tomu měl víc energie,“ komentovala důležitost přípravy Martinova žena Markéta. 

Letos bylo více mužů s ALS, loni byl poměr pohlaví vyvážený. Svůj tým tu měla i další žena, Alenka Slobodníková. Ta už se letos bohužel přidat nemohla, protože nedávno rychle postupující nemoci v náručí svého milovaného muže podlehla.

Lidé se na Prague City Swim rádi vracejí

Kdo tu byl loni, mohl mít chvílemi pocit, že zažívá deja-vu. Na ostrov se totiž vrátila spousta lidí, kteří nechyběli ani na prvním ročníku. „Loni se mi tu líbilo a chtěla jsem všechny znovu podpořit. Nejen nemocné, ale i organizátory a dobrovolníky, kteří tu jsou,“ říká lékařka Dita Pelikánová před startem závodu na 1650 metrů. Plavala jen v plavkách, bez neoprenu, ale už dobře věděla, co ji čeká. Navíc chodila trénovat do řeky u Davle, kde je podle ní voda ještě studenější.

Jára a Jakub při vyhlašování výsledků, které moderovala Daniela Písařovicová

Skoro stejně jako loni vypadalo i vyhlašování hlavního závodu na 1650 metrů, kde na stupních vítězů stál nejvýše opět Jiří Landsmann a druhou příčku obsadil triatlonista Tomáš Svoboda. Celou akcí také stejně jako loni krásně provázely moderátorky Daniela Písařovicová a Kateřina Nekolná. I vítězka nejdelšího závodu v kategorii žen Simona Kubová se zúčastnila opakovaně. „Letos se mi to podařilo o chlup lépe. Trénovala jsem, nedávno jsem se vrátila ze soustředění,“ komentovala svůj výkon olympionička.

Stupně vítězů ale nepatřily jen profesionálním sportovcům a závodníkům. Kratší trať na 600 metrů nejrychleji ze všech zdolala Marta Škodová. Jak z nejvyššího stupínku dodala, plavala sice závodně jako dítě, posledních dvacet let ale netrénuje. Kondici má ale podle všeho stále vynikající. Byla totiž na této trase rychlejší i než nejrychlejší muž.

Díky dobrovolníkům, známým osobnostem i sponzorům

Aby se celá akce mohla uskutečnit, je za ní práce desítek lidí, která začala už před několika měsíci. Vše vrcholí samozřejmě přímo na Střeleckém ostrově, kde pomáhá i spousta dobrovolníků. Například Anna Dlouhá, která se stará o organizaci v prostoru startu závodů. „Jsem dobrá kamarádka a kolegyně s Míšou Urbánkovou, která patří do hlavního organizačního týmu. Vyprávěla mi o Prague City Swim a řekla jsem si, že u toho chci být taky. Jsem speciální pedagog srdcem i duší, spolupracuji s nevidomými a sluchově postiženými. Jsem trochu blázen, pro tyhle lidi bych se rozdala. Líbí se mi komunita lidí, kteří pomáhají. I tady je skvělá atmosféra, všichni si to chtějí užít,“ chválí si akci Anna Dlouhá.

Spolu s ní pomáhala řada dalších lidí, mezi kterými byli i známé osobnosti. Modelku Danielu Peštovou i s její dcerou mohli mimo jiné potkat všichni závodníci při registraci. Z hlavního pódia zase všichni slyšeli Davida Krause a energickou hudbu jeho skupiny Gipsy Brothers. A kromě triatlonisty Tomáše Svobody kolem ostrova plaval i jeho bratr David, také přední český sportovec, který se věnuje pětiboji. Oba sourozence dokonce přišla podpořit i jejich babička. Napekla jim řízky a buchty, aby doplnili energii po výkonu. A byla asi jediná na celém ostrově, kdo by byl jednovaječná dvojčata schopen rozeznat, i kdyby měli oba úplně stejné neopreny.

Dorazit plánoval i Kazma, kterému to nakonec nevyšlo. Poslal ale kolegyni z One Man Show Foundation, která jménem této nadace věnovala ALSe sto tisíc korun.

Letošní ročník přilákal i pozornost pacientů s ALS, kteří loni chyběli. „Jsem tu poprvé a čekal jsem malou akci. Ale je to velké. Tolik lidí a sponzorů, kteří chtějí pomáhat, to je velký úspěch,“ napsal Martin Ovsenák, který vše sledoval z vozíčku, na němž měl připnutý počítač, díky jehož velké obrazovce může komunikovat s okolím pomocí očí, kterými vybírá vhodná písmena. Z nich skládá slova a věty. Doprovodila ho jeho žena Lucie.

Prague City Swim byl letos bohatší i na sponzory. Tradičně tu nemohli chybět dva silní partneři ALSy, firmy Fortuna a Philips. „Philips Foundation pomáhá ALSe už třetím rokem. Pacientům nabízíme například přístroje na podporu dýchání, ale také jsme celému týmu věnovali dodávku, kterou mohou přepravovat pacienty,“ říká Alexandra Helmichová, Brand and communications manažerka společnosti Philips, která měla mezi účastníky ve všech závodech i deset plavců.

Ředitel Fortuny, David Vaněk tu měl také hodně kolegů, kteří přišli pomáhat, a na další ročník má jasný plán: „Příští rok si vezmu neopren a vlezu do vody. Fortuna tu má svůj tým, který je složený pouze z žen, tak jsem si řekl, že je potřeba to genderově vybalancovat. Začnu nejspíš paddle boardem,“ oznámil veřejně David Vaněk. A doplnil, že Fortuna ALSe a pacientům s ALS začala pomáhat díky Vladimírovi Mikulášovi, se kterým se osobně zná z fotbalu. Ten Vladimír stále aktivně sleduje, i když sám už kvůli nemoci hrát nemůže.

Paddle boardy, na které se příští rok chystá ředitel Fortuny, byly také velkou atrakcí. Kolem ostrova na nich odpoledne závodili jednotlivci i týmy. Stejně tak pozornost na začátku dne přilákal i závod v plavání dětí. „Trenér mi to nabídl, tak jsem řekl, že to chci zkusit. O ALSe vím, že pomáhají. Trénuju závodně dva roky. Je mi 12 let. Plavalo nás patnáct a vyhrál jsem o kousek,“ komentoval svůj výkon Štěpán Ježek. Dokazuje, že  pacienty s ALS mohou podpořit i děti.

Pomoci může opravdu každý. A nemusíte čekat na příští září. Pokud chcete ALSu podpořit už nyní, můžete snadno rovnou na jejich webu. Anebo trochu natrénujte a přijďte na příští ročník Prague City Swim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *