Zdevastovanou budovu proměnili dobrovolníci z ALSy v útulné centrum pro vážně nemocné pacienty

Ještě nedávno byl jednopodlažní dům (GPS souřadnice: 50.0720842N, 14.4386739E) v jednom vinohradském vnitrobloku jen vlhkou a plesnivou budovou, která poslední roky chátrala. Než se ji Praha 2 rozhodla svěřit spolku ALSA. „Když jsme sem poprvé přišli, byl dům v naprosto dezolátním stavu, bylo potřeba předělat úplně všechno,“ vzpomíná Eva Baborová, ředitelka organizace ALSA sdružující pacienty a profesionály se zájmem o ALS (amyotrofickou laterální sklerózu).

Dnes jsou v nově otevřeném centru tři menší místnosti, které plně stačí na to, aby v nich mohly probíhat například odborné psychologické konzultace, logopedie, fyzioterapie nebo cvičení pro pacienty. Je to pro ně mnohem příjemnější prostředí než nemocnice. Mohou sem dorazit s rodinou, mít soukromí a cítit se dobře. Od jara do podzimu mohou využít i malý dvorek a zahrádku před budovou.

Vše dnes vypadá útulně. A to hlavně díky řadě zručných rodinných příslušníků a kamarádů, kteří tu trávili čas po práci i celé víkendy. „Původně tu byla nejspíš nějaká dílna, ale mnoho let dům nikdo nepoužíval. Jenom umýt ta okna bylo hodně náročné. Asi stokrát jsme smývali všechny vrstvy, navíc přes mříže, které tu s ohledem na památkáře musí zůstat. Já jsem lezla i po střeše, abych umyla světlíky. Tím, že jsme všichni museli vše kombinovat s prací a péčí o rodinu, nám práce zabraly rok,“ vypráví Petra Němcová. Ta se o nemoci ALS dozvěděla, když ji před lety lékaři diagnostikovali jejímu dlouholetému kamarádovi Vladimírovi Mikulášovi. Nejdřív mu založila účet u Adry a pak se spojila s Evou Baborovou, která vede ALSu, a začala jim pomáhat. Podobných dobrovolníků je kolem ALSy řada a patří mezi ně i známé osobnosti. Jejich fotky společně s fotkami pacientů jsou vytištěny na velké tapetě, která zdobí vstupní chodbu do ALSA centra.

Kromě dobrovolníků ALSe pomáhají i firemní dárci a nadace. Mezi nimi hraje důležitou roli i Philips Foundation, která celou renovaci ALSA centra financovala. „Když jsme se s Evou zhruba před rokem a půl seznámily, požádala nás o podporu formou přístrojů, které pacientům pomáhají odkašlávat a dýchat. Už při první schůzce nám ukazovala fotky této budovy, která tehdy byla ve velmi špatném stavu. Renovace byla nezbytná. Eva nám vysvětlovala, co všechno pro pacienty dělají, a tak jsme si řekli, že jim budeme pomáhat dlouhodobě. Toto centrum je jedním z hmatatelných projektů, který jsme podpořili. Je skvělé, že teď bude moci začít sloužit pacientům,“ říká Alexandra Helmichová z českého zastoupení společnosti Philips.

ALSA vznikla v roce 2013 a až nyní je její centrum zároveň první oficiální sídlo spolku a všech dobrovolníků, které sdružuje. „Budeme tu mít zároveň naši první kancelář, místo, kde můžeme skladovat například pomůcky pro pacienty a kde se také můžeme potkávat. Doteď jsme mohli mít společné schůzky jen v kavárnách. Tam se nedá tak dobře soustředit na práci. Teď máme konečně první sídlo, kam za námi může kdokoli přijet. I když je to malé centrum a není možné tu mít třeba lůžkovou část, je to pro nás velká věc,“ uzavírá Eva Baborová.  Dodává, že dům je potřeba ještě dovybavit, aby mohl co nejlépe sloužit pacientům i dobrovolníkům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *