Rodinné firmy začínají být pro manažery lákavější než korporace

[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Rodinné firmy začínají být pro manažery lákavější než korporace’ color=” style=’blockquote modern-quote modern-centered’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Skvělá práce ve velké firmě se může snadno změnit v noční můru. Stačí, aby vašeho šéfa vystřídal nový, se kterým si nesednete. Stát se to může snadno a z mnoha důvodů, které většinou ani nemůžete ovlivnit. To si uvědomuje stále více manažerů mezinárodních korporací, kteří za sebou mají kariéru ve firmách, jejichž skutečné vlastníky nikdy neviděli. Cílem vlastníků je často z krátkodobě vyždímat co nejvíc. Je to byznys.

Ten dělají i rodinné firmy. S tím rozdílem, že u nich je podstatně osobnější. Majitel a většinou i další členové rodiny jsou s firmou mnohem více spojeni. Každý den s ní žijí, jsou blízko zaměstnancům. Po 25 letech na trhu to nejsou žádné malé firmičky, ale silné podniky, mnohé s miliardovými obraty, které už mají svou historii a pevnou pozici. Jsou úspěšné v ČR i zahraničí a jejich majitelé o firmu pečují a mají dlouhodobé vize, na kterých jim osobně záleží.

Když si se svým šéfem, majitelem rodinné firmy, navzájem sednete, je to vztah klidně i na desítky let.  Hledání takové práce je určitě náročnější než obsazení běžné manažerské pozice v korporaci, ale vyplatí se. Můžete díky tomu na dlouho získat práci, která vás naplňuje a baví.

Jde to i bez reportů a nesmyslných opatření

Další nesporná výhoda je, že v rodinné firmě děláte mnohem víc práce, která je doopravdy potřeba. Neznám majitelem vlastněnou firmu, ve které by lidé vyplňovali reporty, které kdysi měly smysl, ale dnes už nikdo neví, proč se vlastně dělají.

Britský spisovatel Gerald Durrell v jedné ze svých knih psal o tom, jak jako mladík nastoupil jako ošetřovatel do ZOO a dostal instrukce, že žirafa má pít jen teplou vodu. V parném létě mu to nedávalo smysl, a tak pátral po smyslu tohoto nařízení. Dozvěděl se, že žirafa kdysi byla nastydlá, a proto ošetřovatelé dostali pokyn dávat jí pít pouze odraženou, ne ledovou vodu. Žirafa se uzdravila, pečovatelé se několikrát vyměnili a nebohé zvíře stále pilo teplou vodu, i když už nikdo nevěděl proč. V rodinné firmě se vám těžko stane, že byste dělali něco, co nedává smysl, protože na to nikdo nemá čas ani prostor, navíc se to nevyplatí financovat.

Rodinné firmy jsou i přes neduhy stále žádanější

Rozhodování a jednání v rodinných firmách je rychlejší, šéfa máte k dispozici a většinou k němu máte přímý přístup, neukrývá se v hierarchii nebo nesedí na druhé straně zeměkoule. Navíc ho informace a novinky z jeho byznysu hodně zajímají. Je to přece jeho firma, jeho dlouhodobá obživa.

Proto jsou rodinné firmy stále žádanějšími zaměstnavateli, a to hlavně pro lidi, kteří kus profesního života strávili v korporacích. Hodně se v nich naučili. Velké mezinárodní firmy mívají perfektně propracované systémy, a to je něco, co v rodinných firmách naopak často chybí. Mohou tak nabídnout své znalosti a zkušenosti výměnou za práci v organizaci, kde je často více prostoru pro selský rozum. Ten drží procesy na uzdě, aby nepřebujely a nestalo se, že roky zdravé žirafy v parném létě dál pijí teplou vodu.

I rodinné firmy ale mají své neduhy. V jedné velké společnosti například zaměstnanci zažili nastartovaného majitele, který vtrhnul do zasedací místnosti, kde měli poradu a řekl jim: „To je moje zasedačka, teď ji potřebuju, najděte si něco jiného!“ Tak si vzali své notebooky a šli.

Jak korporace, tak české firmy s majitelem mají své plusy a mínusy, v posledních letech ale při naší práci se stovkami manažerů ročně pozorujeme, že místní rodinné firmy přestávají být pro zkušené kandidáty až druhou volbou před korporacemi. Pozvolna jim začínají první místo přebírat.

Autor: Tereza Černá, spolumajitelka agentury R4U.
[/av_textblock]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *