Majitelka bezobalového obchůdku: Skončit s firmou je mnohem těžší než ji rozjet

Šla za svým snem a od začátku ho s ní intenzivně prožívá celá rodina. Když Zuzana Miškufová otevírala svou malou, ale útulnou prodejnu v pražském Dvoře Kobylisy, byli všichni doma nadšení. Děti tam za ní rády chodily, manžel pomohl prostor krásně zrekonstruovat a celou dobu podnikání svou ženu i finančně jistil. Prodejna sice ze začátku poměrně rychle zvyšovala tržby a vydělávala, i vlivem pandemie se podnikání ale zadrhlo. Majitelka sice vždycky včas platila nájem, faktury dodavatelům i zaměstnance, sama si přitom vyplácela minimální mzdu a někdy i s dvouměsíčním zpožděním, aby chod firmy neohrozila. Ve svém milovaném projektu se měla na posledním místě, přestože mu věnovala hodně času a energie. Svůj obchůdek pojmenovala Kohoutek, dokonce s ním i mluví. Prodává tam ekologickou bezobalovou drogerii, ovšem zbývá jí už jen pár týdnů. Pak skončí. Dlouho doufala a čekala vždy na lepší období. Červen byl po mnoha měsících opět hodně úspěšný a podzim by mohl být zase, ale taky nemusí, kdyby přišlo další období nejasných výhledů a pravidel. Zuzana ví, že už nechce zažít další vyčerpávající vlnu svých emocí a finančních obav. Raději si proto od podnikání odpočine, bude pracovat pro někoho jiného a za svůj čas a výkon dostávat i odpovídající peníze. I když to z mnoha důvodů bolí, tak se jí zároveň ulevilo. Vrátila se k běhání, začíná mít zase víc času pro sebe. A v srpnu s rodinou konečně vyrazí na dovolenou.

Jak je to dlouho, kdy jste Kohoutka otevřeli a v jaké jste momentálně fázi?

Kohoutka jsme otevřeli před dvěma a půl lety a momentálně jsme ve fázi, kdy jsem se rozhodla ho opustit. Rozhodnutí to nebylo vůbec jednoduché, vlastně mnohem těžší než když jsme se na začátku rozhodovali, jestli ho otevřít. To rozhodnutí ve mně dozrávalo několik měsíců, až jsem počátkem prázdnin došla do bodu, že takhle už to dál nejde. Že takto dál nemůžu, protože každý den se bát, jak dlouho ho ještě udržím, mě už tolik vysiluje, že je potřeba s tím něco udělat. Zároveň mě samotnou překvapilo, že to konečné rozhodnutí přišlo v momentě, kdy za sebou máme po dlouhé době úspěšný měsíc, zákazníci se vrací a je tu naděje, že Kohoutek má šanci. Bohužel přesně v ten moment mi došly síly.

Takže jste fungovali ve vlnách?

Ano. My jsme měli na začátku veliké štěstí, až raketový rozjezd. Velmi rychle jsme se stali plátci DPH, protože jsme měli velký obrat a vlastně hned od prvních měsíců se nám dařilo. Zákazníci si k nám našli cestu, my jsme díky tomu dostali možnost rozšiřovat sortiment, hodně jsem se orientovala na ženy a jejich potřeby a moc mě to bavilo. Splnil se mi sen. První Vánoce v Kohoutku byly úžasné a já jsem věřila, že druhý rok bude ještě lepší. Bohužel pak přišla omezení ohledně covidu a vše se změnilo. Nyní se to zdá lepší, ale nedokážu odhadnout, jak dlouho potrvá, než se dostaneme zpátky, kde jsme před lockdowny byli a jestli vůbec. Dlouho jsem v sobě živila naději a viděla světlo, až jsem došla do okamžiku, kdy jsem si musela přiznat, že už Kohoutku víc dát nedokážu. A nemyslím tím jen své síly, ale také finance, kterými obchod jako rodina už několik měsíců dotujeme.

Co ti Kohoutek dal?

Od začátku jsme věděli, že na bezobalovém obchodě nezbohatneme nijak výrazně finančně. Chtěla jsem se jen živit něčím, co mi a celé naší rodině dává smysl, být v rozumném plusu a obchůdek rozvíjet. To se nakonec nepodařilo. Ale jinak jsme toho dostali hodně. Tou největší přidanou hodnotou bylo, že jsme potkali spoustu skvělých lidí, energie obchodu byla úžasná, podporující, vřelá a lidská. Což v nelehké době bylo jedinečným zdrojem, díky kterému jsme se my i zákazníci uzdravovali navzájem. Stejně tak si cením toho, že jsme si jako rodina vyzkoušeli, jaké je to táhnout za jeden provaz a jsem pyšná na to, že jsme obstáli. Bez opory dětí a manžela stejně jako bez podpory přátel by to celé vypadalo úplně jinak. Tato zkušenost je možná ta nejcennější.

Jak by mohl Kohoutek fungovat dál?

Ideální by bylo, kdyby se našel někdo, kdo by se Kohoutka ujal, přišel by s novou energií, s novými nápady a novou strategií, možná by oslovil nové dodavatele. Kéž by se objevil někdo, který se rád potkává s lidmi, je samostatný a hledá práci, která má smysl a společenský přesah. Kdyby ten člověk pracoval sám na sebe, jsem si jistá, že by si na sebe vydělal. Nám dávalo smysl dát práci i někomu dalšímu, podporovat ostatní, a neměnili bychom. Vždy je to o nějaké formě kompromisu. Díky svým kolegyním jsem zase já měla čas na svou rodinu a své další aktivity.

Co by nový majitel díky Kohoutku získal?

Nabízíme především krásné a čisté prostředí, obchůdek je zrekonstruovaný, celý obložený dřevem, což nám dělal kamarád umělecký truhlář, to dřevo stále voní a celý prostor působí velmi útulně. Navíc díky izolaci není v zimě, přestože je Kohoutek celý dřevěný, uvnitř chladno a v létě v něm není k padnutí. Má nainstalovanou klimatizaci, která funguje i jako topení. Lidé jsou zvyklí do našeho obchodu chodit, jeho provoz je dobře rozjetý, je možné, že to nejtěžší už má Kohoutek za sebou a nyní ho navíc čekají ty nejlepší měsíce v roce, vždy před Vánoci se prodej zvedá. Kohoutek může být pro někoho výbornou příležitostí pokračovat v projektu, který za sebou nemá dluhy, má své zákazníky a funguje. Kdyby tomu tak nebylo, dál bych ho nenabízela. Máme rádi a stále nám na něm záleží.

Druhou možností je předat jen prostor se zařízením, kdyby někdo přišel s nápadem nového sortimentu. Myslím, že v prostředí, kde se Kohoutek nachází, je možné provozovat i jiný obchod – krásné by bylo třeba květinářství, papírnictví, autorské zboží, dárkové zboží. Prostor je součástí Dvora Kobylisy a platí se v něm klasicky měsíčně nájem.

Mohu nabídnout zaškolení a předání pokladního systému Dotykačka. Samozřejmě možností je prodat i celou naši firmu s veškerým knowhow.

Nebude ti Kohoutek chybět? Bylo to těžké rozhodnutí?

Bude a bylo. Hodně těžké. Dlouho jsem to oddalovala a nemohla uvěřit, že by to takhle dopadlo, ale nyní si říkám, že stejně jako jsem svým dětem před třemi lety ukázala odvahu jít naplno do toho, čemu věříme a všeho, co nový projekt obnáší, mám možnost ukázat jim, že někdy člověk musí poznat, kdy je čas odejít a věci pustit. Nelpět a nebát se jít dál. Chci to udělat čestně, ke všem a všemu, co pro mě Kohoutek představuje. Dvůr Kobylisy, kde se náš obchod nachází, je krásné místo s obrovským kouzlem a my jsme tam vždy měli silné zázemí.

Kam dál se chystáš?

Ideálně chci jít cestou, kterou mám nakročeno, ekologickou, přírodní, za hodnotami, které jsou mi vlastní, abych se nemusela vzdávat toho, kam jsem už v životě došla. Ideálně mezi lidi, mám je ráda, baví mě lidi potkávat, poznávat, propojovat, podporovat český business. Láká mě práce na živnostenský list, ale nebráním se ani tomu stát se opět zaměstnancem. Všechno má své výhody a myslím, že po tom, co jsem si vyzkoušela podnikání, je umím ocenit. Jsem otevřená všemu a těším se na to, co nového mě čeká.

Více se můžete propojit a domluvit se Zuzanou na mailu: zuzana.miskufova1@gmail.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *