Firmu si založil na vášni pro Android

[av_heading heading=’Firmu si založil na vášni pro Android’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#000000′]

Autor: Mirek Čepický

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Po střední škole pracoval na různých pozicích jako zaměstnanec. Dělal skladníka i manažera. Pak si v pětadvaceti letech založil vlastní firmu. Nejdřív začal psát o mobilech a operačním systému Android, později na to nabaloval další aktivity.  Já ho roky vnímal jako novináře, on ale říká, že média včele se serverem SvetAndroida.cz jsou jen doplňkem k jiným službám, které klientům nabízí. Vše, co dělá, se točí kolem technologií, do kterých je i po letech hodně nadšený a rád si s nimi hraje. Například i celou svou novou kancelář, včetně nastavení mnoha tónů světel, ovládá hlasovými příkazy přes mobil. V posledních letech ho nejvíc chytla 360° videa točená z dronu.  Jeho tým je vytváří v rámci projektu AndruVision.cz. Ten je klíčový v rámci nové podnikatelské koncepce, kterou Petr Mišák nazval Svět Zítřka. Svou firmu staví na tom, že v ní každý může dělat to, v čem je nejlepší a co ho nejvíc baví. A kdyby mu prý někdo nabídl takovou svobodu, jakou dává svým zaměstnancům, nechal by se možná zase i zaměstnat.

cof
Petr Mišák

Co tě jako zaměstnance nejvíc bavilo?

Nejlepší na tom byla pohoda, že člověk přijde z práce a všechno z něj spadne. Nejvíc mě bavilo dělat skladníka nebo stavět solární elektrárnu. Byla to manuální práce, u které jsem si mohl přemýšlet nad svými věcmi. Bral jsem to jako dobře placenou relaxaci. V té době jsem zakládal SvetAndroida.cz.

Můžeš tu dobu popsat trochu víc?

Nejdřív jsem se své budoucí firmě věnoval po večerech. Začal jsem psát o něčem, co mě bavilo. Když jsem zjistil, že je té práce moc a hodně mě baví, začal jsem se tomu věnovat naplno se vším všudy. To bylo asi po dvou letech od spuštění mého blogu.

Fungujete už šest let. Kam jste se posunuli?

Když to sleduji průběžně, tak mi to ani nepřijde, ale ve skutečnosti je posun obrovský. První důležitý milník byl spojení tří obsahově podobných blogů do jednoho Světa Androida. Byli jsme původně tři majitelé. Ty dva další jsem oslovil, protože jsem věděl, že děláme tutéž práci. Postupem času jsem oba kluky vyplatil, což byl druhý milník. Oba totiž měli jiné podnikání, kterému se chtěli věnovat. Třetí důležitý milník zažíváme teď, kdy máme nově založený Svět Zítřka (SvetZitrka.cz).

Jakou máte v současnosti návštěvnost?

Aktuálně je to jen na Světu Androida  zhruba 1 300 000 návštěv za měsíc. Ale návštěvnost pro nás není klíčová. Důležitější je, že nás partneři vnímají jako dominantní médium v naší specializaci, tedy v tématech spojených s operačním systémem Android.  K tomu provozujeme i servery Droni.cz a AndruVision.cz.

 V čem vnímáš největší rozdíly mezi dobou, kdy jsi byl zaměstnaný a roky, kdy pracuješ na sebe?

Rozdílů je jen pár, ale jsou zásadní.  Nápady zaměstnance většinou nepadají na úrodnou půdu, musí se podřizovat.  Na druhé straně má obrovskou jistotu. A když odejde z práce, tak je většinou snadno zastupitelný. Když člověk dělá sám na sebe, nemá jisté vůbec nic. Je to hodně mentálně náročné, protože o té práci člověk přemýšlí, i když v ní není. A když podnikatel něco udělá špatně, tak to pocítí zase hlavně on, není to na koho svést.

Teď už jsi zodpovědný i za další lidi, kolik vás je dohromady?

Tři se našim projektům věnujeme na plný úvazek a máme zhruba deset externistů, ale to číslo se průběžně mění podle toho, na čem zrovna pracujeme.

Co plánujete do budoucna?

Plány jsou obrovské, až se jich někdy sám bojím. Vše ale bude zaštítěné právě naší novou značkou – Svět Zítřka.

Můžeš to víc popsat?

Je to projekt, který by měl ukazovat běžným lidem, že to, co vidí ve filmu Minority report, mohou už dnes vyzkoušet. Je to za dveřmi. A není to jen výsadou pár geeků, ale klidně i pro každodenní používání. Hlavně se ale zaměřujeme na to, co má přidanou hodnotu a je užitečné. Technologie jsou dnes obecně výborné, ale pokud nepřináší do reálného života konkrétní užitečný efekt, tak můžou být i zbytečným přepychem.

Vnímám vás primárně jako médium, ty ale říkáš, že to není to hlavní, co děláte. Jak vás teda vidíš?

Už ve Světě Androida jsme dělali spoustu věcí, které jsou nad rámec mediálního prostředí. Ať už jsou to produktově vzdělávací roadshow, kreativní eventy pro naše partnery, poradenství nebo sledování a tipování různých trendů. Zároveň třeba na zakázku točíme profesionální videa z dronů, a to i pomocí 360° technologií. To vše, co je nad rámec redakční práce, přesouváme do Světa Zítřka a rozšiřujeme do dalších oborů. Jsme tedy byznysový projekt, který nabízí řadu služeb, za které se platí. Zároveň se ale ke Světu Androida nechceme chovat macešsky a content marketing, ve kterém jsme dobří, budeme využívat i nadále. Média jsou v našem portfoliu důležitým doplňkem a nosnou vlnou pro šíření informací.

Co ti na podnikání dělá největší radost?

V poslední době asi AndruVision.cz, protože to je hodně kreativní a zajímavá práce. A věci, které z toho padají, jsou jednak zajímavé finančně a také klienti mají z výsledku často velkou radost. Ve sbírání obsahu ze vzduchu a vytváření virtuální reality je obrovská budoucnost.

Kolik stojí drony, se kterými děláte videa?

Nejlevnější drony se dají koupit v Číně za tři tisíce. Tomu říkáme většinou bzuk a nevadí, že ho zničíš o první strom. Naše videa ale natáčíme s profesionálními drony, které používají třeba i lidé z National Geographic. Ty už stojí podobně jako některá menší nová auta.

Měl jsi někdy chuť podnikání vzdát?

Docela často. Občas je těch věcí, které do rovnice podnikání vstupují, opravdu tolik, že jeden den je to super a druhý se všechno rozpadne a mám sto chutí se zahrabat dva metry pod zem a tam zůstat aspoň čtrnáct dní. Někdy věci, které se pokazí, ani nejsou v mojí moci. Pracujeme v oboru, který se hodně rychle mění, takže v něm jsou i malé jistoty. Jedna z věcí, která je pro nás nepříjemná, je třeba dlouhá splatnost a platební morálka některých velkých firem. Jeden čas nebyla výjimka, že jsme měli nezaplacené faktury i rok po splatnosti. A byly to statisícové částky, takže existenční záležitost.

Nechal by ses někde zase zaměstnat?

Nějakou dobu jsem uvažoval, jestli budu dál podnikat nebo se nechám zaměstnat. Kdybych zaměstnával sám sebe nebo našel podobného šéfa, tak se klidně zaměstnat nechám, protože fungujeme jako svobodná firma a lidé se u nás mohou realizovat v tom, co je nejvíc baví. Třeba jsme najali kluka původně jako redaktora, ale chytla ho grafika, tak se věnuje jí. Baví ho to a je v tom dobrý. Kdyby mi dal někdo tolik prostoru a zároveň mi zajistil pokrytí mých finančních potřeb, tak bych klidně pro něj Svět Zítřka dělal i jako zaměstnanec.  Naučil jsem se, že není dobré zaměřovat se na čisté ano nebo čisté ne. Takže jsem otevřený novým příležitostem a pokud přijde ve správnou dobu správná nabídka, rád ji zvážím.
[/av_textblock]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *