Byznysový pankáč: investorů, peněz i nápadů je hodně, rozhoduje realizace

Ve svých 32 letech má za sebou život i studium na dvou kontinentech. Zkusil práci v globální světové firmě SAP s mnoha přesnými pravidly a poslední roky naopak žije v punku. Ve Startup Studiu pomáhá na svět úplně novým firmám, u kterých na začátku nikdo neví, jak se jim bude dařit. Aktuálně má společnost TopMonks, pod kterou Startup Studio spadá, v portfoliu startupy s hodnotou přes 300 milionů korun. „Novým projektům, se kterými za námi lidé chodí, nejčastěji chybí globální přesah. Jestli jako investor máme něco vydělat, tak to s lokálním produktem opravdu nepůjde,“ říká Linh Nguyen, šéf Startup Studia.

Jak složité je dnes získat peníze na nový startupový projekt?

Jak pro koho. Investorů je teď na trhu více než před pár lety a rozhodně máte větší šanci. Pořád platí, že pokud máte dobrý projekt, který dává investorům smysl, tak peníze dostanete. Jenže co je dobrý projekt?

To by mě také zajímalo. Dá se vůbec na začátku nějak poznat?

Kdybych měl šablonu na definici dobrého projektu, tak už jsem v top 10 nejbohatších lidí na světě. TopMonks Startup Studio investuje ještě ve fázi, kdy není nic hmatatelného. Takže se stejně jako každý první investor díváme kritickým okem na projekt a snažíme se dát dohromady čísla. Ale stejně je to investice primárně do lidí. Do týmu a do nové myšlenky. Kdo investuje ve velmi rané fázi a tvrdí, že má jasné fundamenty, tak se mu podívejte na portfolio. I ti nejúspěšnější investoří se spálí, ale dokážou to kompenzovat právě úspěšnými projekty. Startupy jsou hold riziková investice.

Co všechno pro startupy děláte?

Snažíme se těm našim pomoci, jak můžeme. V prvé řadě jsme pořád vývojáři, takže technická podpora a vývoj je samozřejmostí. Máme pak partnery, kteří pomůžou v marketingové oblasti, salesu nebo třeba business planningu. Nejdůležitější je pořád pro hodně projektů napojení na správné investory, a to se snažíme aktivně dělat. Ve výjimečných případech, jako třeba v našem startupu Go Real Europe, se podílíme aktivně na řízení firmy.

Může za vámi přijít kdokoli, kdo má jen nápad a tápe, zda je realizovatelný?

Každý nás se svým projektem může kontaktovat přes webový formulář na našich stránkách. Pokud nás zaujme, tak si rádi sjednáme schůzku. Nejčastěji chtějí lidé realizovat svůj nápad a nemají ani třeba základní validaci. Málokdo už přichází s něčím v ruce.

Proč by člověk s nápadem na startup měl přijít nejdříve za vámi?

Máme za sebou už několik úspěšných startů, nicméně každý správný projekt by neměl chodit jen za námi. Důležitým uměním projektu je sbírání feedbacku. To je základní domácí úkol, který by měl každý projekt udělat.

Není ale na místě obava, že třeba někdo nápad vyfoukne, když s ním obejdete několik investorů?

Tohle je přesně myšlení, které by tady nemělo vůbec existovat, dobrých nápadů je na světě dost. Nápady jsou zadarmo, ale realizovat je umí málokdo. Až tak originální nikdo není, všechno už v nějaké variantě existuje. Uber nebyl první, ale jeho exekuce byla brilantní. Vaším úkolem není přesvědčit investora o tom, jaký je to skvělý nápad, ale že to dokážete postavit a zrealizovat. 

Požadujete podíl ve službě, kterou pomáháte vyvíjet?

Ano, to je náš základní byznys model. Vyvíjíme za podíl.

Kolik z nápadů, s nimiž za vámi lidé přijdou, je použitelných?

Pár procent.

Kolik poptávek vám přišlo minulý rok?

Jsou to desítky projektů.

Co nápadům nejčastěji chybí?

Globální přesah. Jestli jako investor máme něco vydělat, tak to s lokálním produktem opravdu nepůjde.

Jaký je nejúspěšnější projekt, kterému jste pomohli na svět?

Pricef(x) – ten na svůj další rozvoj získal v rámci investiční série B dalších 25 milionů eur. Celkem už získal na investicích 37 milionů eur. Je to německá softwarová společnost, která vytváří nástroj na analýzu a komplexní cenotvorbu. Firmám pomáhá zvyšovat obraty.

Kolik z projektů, které jste pomohli nastartovat, funguje na zahraničních trzích?

Například Techloop se dobře etabloval v regionu CEE a Go Real Europe má zákazníky jenom ze zahraničí. 

Děláte i offline startupy?

Děláme vše, co se nám líbí. Online i offline. Nyní dokončujeme první hardwarový startup, kde jsme přes rok vyvíjeli prototyp. Takže náš záběr je opravdu široký.

Jak jde snížit závislost online startupů na sociálních sítích a performance marketingu?

S tímto tématem si láme hlavu pomalu každý, větší i menší společnosti. Myslím, že je tu pořád prostor pro kvalitní content marketing, ten je i základem pro váš web. V druhé řadě pak nastupují growth hacking metody. My v poslední době více využíváme klasický nástroj – děláme kvalitní content a více se staráme o komunitu, v našem případě vývojáře. Také posíláme startupový newsletter, ve kterém například shromažďujeme informace o nových trendech v zahraničí.

Kde jste doma?

Doma jsem momentálně v Čechách. Narodil jsem se vietnamským rodičům v tehdejším Československu. Po revoluci jsme se vrátili do Vietnamu a já jsem vyrůstal nějakou dobu tam.  V mých 7 letech jsme se s rodinou přesunuli do Česka a já jsem tu postupně vystudoval základní, střední a část vysoké školy.

Co jste studoval?

Na Univerzitě Karlově jsem studoval politologii a teritoriální studia, ale cítil jsem, že to není to pravé ořechové. Bakaláře jsem v pohodě dokončil a tušil jsem, že magisterský titul v ČR by mě ubíjel. Rozhodl jsem se tedy odjet do Jižní Koreje a vystudoval jsem tam magisterský obor Mezinárodní vztahy a Veřejná správa. Poté jsem se vrátil do ČR, ale nevěděl, co se sebou, a tak jsem si prodloužil studijní život. Nastoupil jsem ještě na MBA program na NTNU na Taiwanu.

Jak moc je podle vás škola v době, kdy se vše rychle mění, důležitá?

Abych pravdu přiznal, tak formálnímu vzdělávání už moc nevěřím, sám jsem toho příkladem. Měl jsem výborné známky na bakaláři, na obou zahraničních štacích jsem dostal stipendium, ale v praxi neuplatňuji v podstatě nic. Na papíře vypadá moje vzdělání výborně, ale ve startupovém světě si ostruhy získáte jen prací. Nevěřím sice formálnímu vzdělávání, ale taky si myslím že je škoda rovnou skočit do praxe, na to mám přece dalších 45 let. Mladý člověk by měl možnost dělat chyby a “něco si užít” než se zapojí do pracovní spirály. Každý by také měl mít možnost žít v totálně odlišné kultuře a pobýt delší dobu v zahraničí. Vaše myšlení díky tomu dostane úplně jiný rozměr.

Jak se vaše dnešní práce liší od práce v SAPu?

To se nedá snad ani popsat. Dnes nemám pevnou pracovní dobu, nemám žádného přímého nadřízeného, jsem zodpovědný za každý krok, který udělám. Miluji tuto svobodu.

Jak moc pracujete a jak se to v průběhu vaší kariéry mění?

Jsem lenoch, moje motto je “Don’t work hard, work smart”, toho se snažím držet. Dříve jsem striktně odděloval pracovní dobu, ale poté, co jsem nastoupil do startupového světa, o práci přemýšlím někdy i v jednu hodinu ráno. Někomu se to může zdát na hlavu, ale zase nepracuji v pevných mantinelech, takže klidně dělám do půlnoci a druhý den dopoledne se mi nikdo nedovolá.

Jakou máte další pracovní metu?

Můj pracovní cíl je zůstat ve startupovém světě. Rád pracuji na inovačních projektech a baví mě, že mám každý den možnost podílet se na něčem novém.

Startup Studio vzniklo zhruba před osmi lety souběžně se společností TopMonks, která se zabývala primárně vývojem softwaru. Startup Studio je zodpovědné za startupové projekty, které vznikly uvnitř TopMonks nebo ve spolupráci s jinými co-foundery. Linh Nguyen je ve firmě od roku 2017.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *