Lidé přes padesátku začínají být pro firmy opět zajímaví

[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Lidé přes padesátku začínají být pro firmy opět zajímaví’ color=” style=’blockquote classic-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#000000′]

Autor: Vladimír Kočí, spolumajitel společnosti R4U

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Dlouho byli na okraji zájmu. Při propouštění byli padesátníci posledních zhruba osm let první na ráně.  Firmy v té době dávaly přednost flexibilním, perspektivním a mnohem mladším zaměstnancům. Jenže zjišťují, že jen na ně spoléhat nemohou. Navíc se o ně v době nízké nezaměstnanosti  na pracovním trhu přetahují s mnoha dalšími zájemci. V naší praxi ve společnosti R4U, která propojuje vhodné kandidáty s firmami, také sledujeme, že si zaměstnavatelé uvědomují, jak pro ně mohou být právě lidé přes padesátku zajímaví. Důvodů je pro to hned několik.

Lidé přes padesát se snáze přizpůsobí zejména v tradičních nebo velkých společnostech, které fungují předvídatelně. Řadě z nich to vyhovuje víc než například dobrodružství ve startupech a dynamických firmách, které jsou naopak atraktivní pro mladší lidi. Přestože někteří do startupů zamíří nebo je někdy i sami založí, většina lidí přes padesátku ocení spíš zázemí zavedených firem.

S chladnou hlavou

Oproti lidem s relativně čerstvým lejstrem ze školy nemají padesátníci ani přehnaná kariérní očekávání. Mnohého už dosáhli a jde jim hlavně o stabilitu, seberealizaci a pracovní pohodu v dobrém slova smyslu. Jejich šéf nemusí mít ani obavy, že ke konci zkušební doby začnou pokukovat po jeho místě, po roce budou zklamaní, že ho nedostali a půjdou své nenaplněné ambice zkusit uspokojit jinam. Ti, kdo mají už dost za sebou, jsou naopak loajální, a když jsou v práci spokojení, nemají tolik důvodů měnit.

Jsou zkušení, navíc vybouření a tedy poklidnější, než mladí a neposední zaměstnanci, kteří sice přinesou novou krev, ale v některých situacích také příliš horkou hlavu.

Mnozí z nich se také učí nové věci. Zdaleka už neplatí, že lidé kolem padesátky neovládají počítače a jiné technologie. Zajímají se a mají přehled. S prodlužováním věku pro odchod do důchodu se padesátníci stávají potenciálními zaměstnanci v plné síle. Mnozí z nich před sebou mohou mít ještě klidně i patnáct nebo více let produktivního života.

Efektivní rovnováha

Lidé po padesátce jsou navíc často ochotni dělat i jednodušší práci, než kterou vykonávali v minulosti. Dokonce i takzvaně překvalifikovaní lidé, když se hlásí na místo s méně náročnými požadavky, než splňuje jejich životopis, mohou být na danou pozici ideální. Jasněji vědí, co chtějí. Mají už řadu životních zkušeností. Mnohým vyhovuje dělat práci, na kterou v pohodě stačí, zajistí jim dobré živobytí. Na rozdíl od mnohých mladých nebudou v práci vysedávat o víkendu a po večerech. Drží si svou životní rovnováhu a mají ukotvené priority, z nichž ty nejdůležitější většinou míří k rodině a ne k práci. Tu ale respektují a vědí, že je pro ně důležitá a co je třeba zvládnout. Čas na ni vyměřený proto využívají efektivně.

Padesátníci většinou nemají ani náročné požadavky na volnou pracovní dobu. Pokud mají děti, jsou už většinou samostatné, takže rodiče nespěchají vyzvedávat ze školek a nemusí s dětmi doma marodit. Práce si váží a nemají na rozdíl od mnohých mladých lidí představu, že stráví dva měsíce v roce cestováním po světě.

Proti proudu

Většina firem, včetně těch zavedených, velkých, silných, se snaží oživovat své týmy mladými kolegy, kteří třeba vyšli ze školy. Narážejí na to, že je těžké je získat. A když se to podaří, mohou se rozcházet ve vzájemných očekáváních. Toto riziko je přitom u zaměstnanců, kteří mají 25 a více let zkušeností, většinou nižší. Ti často se svou zkušeností lépe odhadnou, do čeho jdou. Mohou být velkou příležitostí pro firmy, které si všechny výše popsané věci uvědomí. I na trhu práce totiž platí to, co na trhu investování: jít jinou cestou a chovat se jinak, než většina. Když všichni chtějí mladé, zkuste naopak ty zkušené, může to být skvělá šance pro vás i pro ně. Navíc v každé době se hodí mít vyvážený tým, který využívá a kombinuje přínosy různých generací.
[/av_textblock]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *