Obyčejný kluk z paneláku, který jezdí v luxusním Bentley

[av_heading heading=’Obyčejný kluk z paneláku, který jezdí v luxusním Bentley’ tag=’h1′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#000000′]

Autor: Mirek Čepický

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Hodně lidí má peníze až na prvním místě. Nebo minimálně na některém z prvních. I pro ostatní, kteří to tak nemají, jsou jedním ze znaků úspěchu. Nebo pro ně minimálně představují určitou svobodu. Někdo to řekne naplno, jiný o penězích raději nemluví. Pro Romana Zavřela znamenají úspěch a splněné cíle, na které si může sáhnout a užít si je. A mluví o tom úplně otevřeně. Jako většina z nás, kteří jsme se narodili v minulém režimu, vyrůstal v paneláku. Luxusní značky, například auta Bentley nebo hodinky Omega, pro něj byly tehdy absolutně nedostupné, a možná proto ho nyní tak přitahují. Raději si roky nekoupil žádné auto, aby si pak pořídil rovnou to své vysněné.

Podnikat začal víceméně spontánně, protože ho bavilo vše kolem značky Apple. Jeho server letemsvetemapplem.eu, se stal důležitým zdrojem informací pro fanoušky této značky. Kolem něj Roman Zavřel se svým parťákem Danielem Pražákem a týmem deseti lidí buduje další digitální média. Dlouho jsem ho znal jen po mailu a mobilu. Svá česká média totiž řídí ze Slovenska. Když jsme se pak jednou potkali, přišly mi jeho příběh a otevřenost, s jakou o sobě mluví, hodné zaznamenání.  Líbí se mi na něm, že si jde svou cestou a dokáže si díky tomu, co ho baví, plnit i své sny, které mu vydržely z dětství. Spousta z nás totiž své dětské sny, ať jsou jakékoli, cestou do dospělosti úplně poztrácí nebo na ně rezignuje.

Roman Zavřel, spolumajitel Zavřel Media

Jak vás napadlo živit se psaním a založit vlastní vydavatelství? 

Už ve čtrnácti jsem psal do magazínu Bbarák, kde jsem měl vlastní rubriku o streetballu a basketballu, které jsem hrál. Postupně jsem u psaní zůstal. Nejdřív jsem měl možnost psát pro tehdy největší a respektované magazíny zaměřené na Apple v České republice a na Slovensku. U obou mi však přišlo, že by to šlo dělat lépe. Podnikatelský nápad na vydavatelství přišel tak nějak přirozeně. Začal jsem psát na web o tom, co mě bavilo, pojmenoval jsem ho Letemsvetemaplem.eu (LsA), lidi to četli. Pak jsem potřeboval peníze, tak jsem tam začal dávat reklamu. Na to jsem potřeboval živnost, tak jsem vzal tisíc korun, udělal si živnostenský list a teď je z toho “business“.

Jakému z vašich serverů se nejvíc daří ted´ a kterému nejvíc věříte do budoucna?

Do poloviny roku 2016 jsme sto procent energie věnovali serveru letemsvetemapplem.eu a snažili jsme se, aby dosáhl maxima v rámci svého potenciálu. To se nám, troufám si říct, podařilo. LsA je v současné době nejen magazín, ale také fórum a bazar, čímž vznikl v rámci daného oboru kompletní celek. Na LsA je v současné době přes 23 000 článků, má stabilní redakci a další lidi, kteří se o jeho chod starají. Já už se starám pouze o obchod a spolu se šéfredaktorem určuji další směr. V návštěvnosti jsme se dostali na 500 000 unikátních uživatelů a 1 500 000 návštěv měsíčně. Našim inzerentům generujeme měsíčně kolem 4 500 000 impresí. Ročně pak na LsA přivítáme přes 3 500 000 unikátních uživatelů. Poslední měsíce se věnujeme rozjetí Samsungmagazine.eu, Mensmagazine.cz a LadiesMagazine.cz. Máme ambici z nich do budoucna vybudovat jedničky v jejich cílové skupině.

Co vás baví na tom, že pracujete na sebe?

Občas jsem si říkal, že by bylo fajn vyměnit veškerý stres, placení vysokých odvodů státu, který, když od něj jednou za deset let něco potřebujete, vám hodí klacky pod nohy, za jistotu a klid, ale vždy mě to rychle přešlo. Baví mě, že v podnikání ovlivňuji svůj život jen já a nikdo jiný. Tedy minimálně nikdo, kdo by byl nade mnou. Když nevydělám peníze, tak vím, že za to můžu já, že jsem něco udělal špatně. A ne, že jsem třeba odvedl svoji práci na sto procent, ale firmě se nedařilo, a proto stejně dostanu výpověď nebo menší plat.

Co vás nejvíc žene dál?  

Pro mě jsou to jednoznačně výsledky, kterých chci dosáhnout. Nechci život prožít s tím, že vstanu ráno v 6:00 a do 17:00 budu dělat čtyřicet let tu stejnou práci za stejné peníze. Jsem obyčejný kluk z paneláku, který snil o tom, že bude mít jednou auto Bentley, hodinky Breitling nebo Omega na zápěstí a na sobě oblečení, které by mi rodiče tehdy nemohli koupit. Takto to má asi dost lidí, kteří se narodí v běžné rodině.

Problém je v tom, že u většiny to končí u toho snění. Já ty věci prostě potřeboval a musel jsem je mít. Dokonce až do takové míry, že jsem si prostě řekl, že moje první auto bude Bentley a do té doby, než si ho budu moci zaplatit v hotovosti, tak si žádné auto nekoupím a ani neudělám řidičák. Tak jsem si nakonec koupil Bentley Continental GT a řídit jsem se učil v autoškole s Octávií.

Pro mě ty věci představují splněné sny a výsledky. Je to něco, díky čemu vím, že to, co dělám, dělám dobře. A logicky těch výsledků chcete postupně víc a víc.

Nejsou Bentley a Omegy moc prvoplánové nebo povrchní? Co vám na nich dělá radost?

Pro vás jsou to věci, pro mě jsou to výsledky mé práce. Jsou to sny, které jsem měl. Jako člověk z paneláku, jehož rodiče vydělávají málo peněz, jsem si kdysi nedovedl představit, že si je jednou budu mít možnost koupit a později jsem dělal všechno pro to, aby to šlo. A abych za ně nedal vše, co mám. Nedlužím nikomu ani korunu a proto ty věci beru jako splněné sny a jako výsledky své práce. Kdybych hrál fotbal, výsledky mé práce budou počty gólů, ale já podnikám a výsledky mé práce jsou kromě čísel na webu také věci, které si za tu práci kupuji.

Navíc, když už se bavíme o LsA, a tedy o Applu, co vám přijde povrchnější? Když si člověk, který vydělá pět milionů za rok koupí hodinky za 300 000 korun, které víceméně nikdy neztratí hodnotu, nebo když si člověk, který vydělá za rok dvě stě tisíc, každý rok koupí nový iPhone? Já osobně bych v životě nedal za spotřební elektroniku desetinu svého ročního příjmu. Tak bohatý nejsem.

Roman Zavřel

Proč vlastně fungujete ze Slovenska?

Znáte tu písničku od Elánu – Sestřička z Kramárov?  Tak jedna taková mi přišla do života a já se za ní přestěhoval do Bratislavy. Poslední dobou však hledám čím dál tím intenzivněji nemovitost v Čechách. Mám hodně specifický sen a je mi jasné, že budu hledat nějaký ten pátek. Pak se vrátím do Čech. S druhým spolumajitelem Zavřel Media, Danem, a s dalšími kolegy, kteří jsou v Čechách, také cítíme potřebu scházet se častěji.

Jaké máte s firmou nejbližší plány, třeba pro příští rok?

Kromě toho, že chceme s novými magazíny (Samsungmagazine.eu, Mensmagazine.cz a LadiesMagazine.cz), zopakovat v jejich cílové skupině úspěch, který se nám podařil s letemsvetemapplem.eu, mám i další plány a sny. Začínáme například jednat o licenci na časopis Maxim. To je pro mě osobně značka, které stále věřím, že dokáže generovat zajímavá čísla. A čistě sobecky se zase vrátím k penězům. Danovi a své rodině jsem řekl, že chci z aktivního podnikání odejít v momentě, kdy mi dokáže firma generovat pro mě osobně 5 milionů měsíčně v čistém zisku. Jakmile to nastane, pak bych byl spokojený, kdyby na mém místě byl nějaký ředitel nebo někdo, kdo dokáže vést společnost místo mě. Já už bych na vše jen dohlížel a užíval si života.
[/av_textblock]

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=”]

[/av_codeblock]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *