Některé firemní benefity jsou spíš trik

[av_heading heading=’Některé firemní benefity jsou spíš trik’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#000000′]

Autor: Mirek Čepický

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Když jsem po vysoké nastoupil do své první práce a jako firemní benefit mi dali důchodové připojištění, přišlo mi to jako skoro neužitečná drobnost. Mnohem víc mě chytlo, když jsem pak v jiných firmách dostal super mobil, notebook nebo služební auto. Jenže dnes to vidím úplně obráceně. Notebook a mobil jsou jenom nástroje, jsem rád, když si od nich po práci odpočinu. A na výpisu z důchodového pojištění, mám už celkem pěkné číslo, které před zhruba třinácti roky nastartovalo prvních pár tisíc od firmy, kde jsem pracoval jen asi rok.

Hodně takzvaných benefitů pro zaměstnance je jen naoko a ve skutečnosti z nich profituje hlavně firma. Mezi nejlepší benefity patří ty, ze kterých těžíte i potom, co z firmy odejdete,“ říká Vladimír Kočí, který se svou firmou R4U už více než deset let pomáhá propojovat vhodné zájemce o práci s různými společnostmi. Spolu jsme dali dohromady pár benefitů z pohledu výhodnosti pro zaměstnance a pro firmy.

Služební telefon je jako pupeční šňůra mezi zaměstnancem a firmou. Nejhorší je, když v něm máte i maily a neodrhnete se od nich třeba ani na pláži. Firmy přitom často lidem platí jen základní útratu za služby a obyčejný přístroj. Když chcete lepší mobil, stejně si to musíte koupit ze svého. A roaming vám taky řada firem neproplatí, přestože vám šéf píše maily i na dovolenou. Navíc vám klidně mohou na dálku smazat celý obsah mobilu, když je propojený s firemní sítí. Mobil je něco, co se vyplatí spíš firmě než vám.

Služební notebook je ještě horší “benefit“ než telefon, protože jsou na něm často nainstalovány programy, které znemožňují počítač nastavit a využívat naplno podle vás. Často dokonce na dálku kontrolují, co v něm děláte. Cokoli soukromého v pracovním počítači může být přitom zárodkem problému. Nejlepší je brát notebook čistě jako pracovní nástroj, rozhodně to není benefit.

Příjemné pracovní prostředí firmy často taky uvádí jako výhodu, ale to by snad mělo být samozřejmostí. Není větší šance, že v příjemném prostředí máte lepší výsledky? Je především v zájmu zaměstnavatele, abyste se v práci cítili dobře a měli vše potřebné pro to, abyste mohli dlouhodobě podávat dobrý výkon.

Služební auto byl dříve populární benefit a je spíš na ústupu. Nechává se jen těm zaměstnancům, kteří auto využívají skutečně pro práci. Nebo vysokým manažerům. Firemní auta v sobě ale dnes mají často zabudované GPS lokátory a sledují vás na každém metru. Soukromé kilometry pak navíc platíte. Pokud nejste opravdu vysoký manažer, je služební auto zase spíš jen pracovní nástroj než cokoli jiného.

Car allowance je opravdu benefit, protože to jsou peníze pro vás a je na vašem rozhodnutí, co s nimi provedete. Jedná se o peníze, které každý měsíc dostanete nad rámec svého platu na provoz svého vlastního automobilu. Když jsem byl ještě zaměstnaný, pokryl mi tento benefit bez problémů všechny měsíční náklady na auto a ještě několik tisíc zbylo. Navíc, když z firmy odejdete, nikdo vám auto nevezme, je vaše. Můžete si koupit, jaké chcete. Je to mnohem svobodnější.

Parkovací místo je dnes vzácnost nejen v centrech měst, ale i v kancelářských komplexech na periferiích. Mnoho lidí má potíž u své práce zaparkovat. Místo pro auto nebo i motorku se tak stalo někdy až statusovým symbolem. Pro některé zaměstnance je to tak důležitá věc, že by do práce bez parkovacího místa ani nenastoupili. Vnímají to jako osobní benefit.

Kafeterie jsou nejčastěji peníze převedené na body, které si zaměstnanci vybírají ve formě služeb nebo produktů, případně slevy na produkty. Nabídka je často široká, od zdraví přes dovolenou až po příspěvek na benzín. Je to docela výhodné z pohledu zdanění pro vás i pro firmu, ovšem často jsou tyto benefity spojené s různými omezeními a pravidly, která se průběžně mění. Nedávají vám zdaleka takový výběr jako hotové peníze. Navíc to zaměstnance může vést k tomu, že si na poslední chvíli pořizují něco, co v podstatě ani tolik nepotřebují, jen aby jim body/peníze v kafeterii nepropadly.

Důchodové připojištění je dobrý příklad skutečného benefitu. Jsou to peníze, které jdou opravdu jen vám a až jednou půjdete do důchodu, tak je oceníte. Zaměstnavatele i vás samotné navíc přiměje pomýšlet na budoucnost. Podmínkou bývá fakt, že si sami na důchod přispíváte.

Dovolená navíc je taky skvělý benefit pro zaměstnance, pokud si nemusíte nadělávat práci předem nebo po návratu z dovolené. Čas je pro dost lidí cennější než peníze a když vám dá zaměstnavatel jeden nebo dva týdny placené dovolené navíc, je to výborné.

Sabatical, neboli delší, často několikaměsíční neplacené volno, je ideální benefit na dobu, kdy si potřebujete pořádně odpočinout a nabrat novou energii či vyřešit soukromé věci a máte dost peněz na to, abyste mohli žít nějakou dobu bez platu. Tento benefit je výhodný pro ty, kteří nechtějí měnit zaměstnavatele, ale volno potřebují. Stejně tak se vyplatí firmě, která díky této možnosti o dobrého zaměstnance nepřijde nastálo, ale jen na čas.

Flexibilní pracovní doba, práce z domova a částečné úvazky, to je skupina benefitů, která je založená na tom, že rozhoduje výkon a ne čas, který si v kanceláři odsedíte. Je s nimi spojená také důvěra, že zaměstnanci například práci z domova nebudou šidit a není třeba je neustále kontrolovat. Pro firmy to může znamenat úsporu nákladů na místa v kanceláři, pro zaměstnance časovou úsporu při dojíždění a možnost skloubit zaměstnání s péčí o děti nebo pracovat víc v klidu. Ocení to hlavně ti, kteří sedí v rušných open spacech. Jen pozor, i ve firmách, které například práci z domova oficiálně podporují, jsou šéfové, kterým se tento benefit nelíbí, a jen tak snadno vás z domova pracovat nenechají. Tento benefit také není využitelný na každé pozici.

Nadstandardní zdravotní péče je benefit, který ocení zejména ti, kteří měli možnost jej vyzkoušet. Nikde nečekáte, nemáte pocit, že o něco prosíte, cítíte se jako skutečný zákazník. A v okamžiku, kdy vám něco je, tak je to výhoda neocenitelná a opravdu přínosná hlavně pro vás osobně.

Existuje ještě řada dalších benefitů (nebo „benefitů“?), zmíníme už jen jeden:

Nápoje a jídlo zdarma, třeba ovoce, čaj, káva, džusy a další nápoje zdarma je příjemná věc a šetří vám peníze. V drobné míře a kvalitě to poskytuje řada firem. Některé dokonce dávají svým zaměstnancům zdarma i kvalitní jídlo po celý den, což může za měsíc znamenat úsporu i několik tisíc korun. Jen je důležité si uvědomit, kolik v takové práci trávíte času. Jestli za ty dobroty odpracujete desítky hodin měsíčně navíc, do práce chodíte před snídaní a domů se vracíte po pozdní večeři, může to být docela drahý benefit a mnohem výhodnější jsou pro vás ve finále třeba i klasické stravenky.

[/av_textblock]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *