Nezaručený návod, jak dostat dítě na víceleté gymnázium

Pokud se váš potomek plánuje příští rok hlásit na české víceleté gymnázium a chcete mu pomoci připravit se na jarní testy, je nejvyšší čas začít. Absolvovali jsme to v posledních letech dvakrát. Přípravou žila vždycky celá rodina a obě děti se na gympl dostaly. Sešlo se mi ke zkouškám pár dotazů od rodičů, které to martýrium teprve čeká, proto jsem na to téma zkusil s pomocí dcery sestavit pár tipů.

Dcera je na víceletém gymnáziu už dva roky spokojená a je o poznání svědomitější než syn, který se tam dostal letos. Zatím se diví, že se musí učit i na hudební výchově, protože na své základce měl třídní učitelku, která milovala hudbu, takže naopak skoro ve všech hodinách zpívali. Místo angličtiny nebo matematiky trénovali na koncerty. Byly krásné, ale přijímačky by na ně neutáhl. Musel se toho hodně doučit. I proto víme, že to jde, a to i v případě, že je dítě za základní školy řekněme znalostně nevybavené. Což je skoro vždycky. Některé otázky v testech na gymnázia jsme neuměli odpovědět ani my se ženou, oba vysokoškoláci.

Celý systém je myslím dost drsný a nedokonalý a ani si nejsem jistý, že je správné, aby děti podstupovaly takový dril už v páté třídě. Přišlo mi to tak fascinující, že jsem o tom dřív sepsal článek.

Ale naše děti na gymnázium obě samy chtěly a jediná cesta, jak se tam mohly dostat, byla respektovat pravidla systému.  

A tady jsou konečně tipy. Smysl mají hlavně pro děti a rodiče z Prahy, kde je zejména na dobrá gymnázia opravdu velký nával a spousta uchazečů neuspěje.

  1. Hodně základních škol nabízí vlastní přípravu na přijímačky. Nespoléhejte na ně moc. Když jejich kantoři nebyli schopni vaše děti naučit většinu potřebného za pět let, za pár hodin odpoledne to sotva doženou. Píšu to ale jen z omezené zkušenosti naší a pár kamarádů či známých. Bohužel jen z doslechu vím, že jsou i skvělé základní školy, odkud děti na víceleté gymnázium ani nechtějí, jak jsou dobré a zábavné.
  2. Pokud můžete, přihlaste dítě na zkoušky nanečisto na smíchovské gymnázium Zatlanka. Co nejdřív. Vytvořili tam rychlostroj na vzdělávání a slušně na tom vydělávají, ale jejich učitelé moc dobře vědí, jak děti připravit. Obě naše děti tam chodily jednou týdně na matiku, češtinu a angličtinu. A v sobotu dělaly zkoušky nanečisto také ze všech tří předmětů. Je to časově a finančně poměrně náročné. Za jedno dítě tam od podzimu do jara se vším všudy necháte klidně i dvacet tisíc korun, ale opravdu se to vyplatí. Udělají spoustu práce za vás a dítě to od nich lépe vezme. Navíc vidí, že v tom není samo, jsou jich zástupy.
  3. Jestli na Zatlanku nemáte peníze nebo čas a jste schopni se s dítětem učit sami, dejte tomu, co můžete. Pořád budete lepší než většina přípravek na základních školách.
  4. Když na Zatlanku děti budou chodit, bude je to pravděpodobně nejvíc bavit ve třídách s Jakubem Havránkem a Petrem Husarem. Oba učitele obě naše děti milovaly, dokonce se k nim těšily i v sobotu! Ale i ostatní jsou tam dobří.
  5. Pokud na sobotní zkoušky nanečisto plánujete chodit pravidelně, vyplatí se hned na podzim koupit předplatné, trochu ušetříte a bude vás to i motivovat nevynechávat.
  6. Kupte si Havránkovu učebnici angličtiny pro 5. třídu a Husarovu přípravu na přijímací zkoušky na SŠ.
  7. Soustřeďte se na matiku, češtinu, angličtinu, kde jsou jasně dané znalosti, všeobecný přehled, ze kterého se někde také zkouší, je stejně spíš loterie.
  8. Stáhněte a projděte si dostupné testy z minulých let a testy Cermatu.
  9. Když vám a hlavně dceři nebo synovi přijde, že je toho moc, nepanikařte. Je toho sice opravdu moc, ale dá se to zvládnout, i když neprojdete všechny testy. To nejlepší, co můžete udělat, je připravovat se pravidelně po rozumných troškách a zvládat u toho i žít, jet na hory, odpočívat. Děti nejsou stroje a vy taky ne.
  10. Nelpěte na těch zkouškách moc. Nemusí to dopadnout. Život tím nekončí. Obzvlášť, když se váš potomek hlásil na víceleté gymnázium. Může to zkusit znovu třeba za dva roky. Nebo za čtyři. Nikdo nevíme, co je pro děti lepší. Gymnázium je režim, mnohem víc učení. A znáte to, známky ani škola stejně nejsou záruka toho, že lidi budou v životě spokojení.

Pokud se do toho ale pouštíte a vaše dítě na gymnázium chce, tak si to užijte. Mějte své děti hlavně rádi, buďte v tom s nimi a podporujte je. Hodně štěstí.

A když se na gympl děti dostanou, přijde tohle 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *