Deepak Chopra: Úspěch přijde s vášní pro to, co děláte

Americký lékař a spisovatel Deepak Chopra je světovou autoritou v oblasti výživy, zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Je „rockovou hvězdou, která plní stadiony“. Jeho myšlenky sepsané zatím mimo jiné v 75 knihách a přeložené do více než 30 jazyků přitahují lidi napříč kontinenty a společenskými vrstvami.

Na jeho český seminář o vedení lidí, který se uskutečnil v květnu, se s velkým předstihem přihlásila řada úspěšných podnikatelů a manažerů.  Tento rozhovor vznikl před květnovým seminářem a netradičně. Vůbec jsme se neviděli. Otázky, které jsem pro Deepaka Chopru napsal, mu nakonec telefonicky položil Ctirad Hemelík, který organizoval jeho pražskou návštěvu. Když jsem pak nahrávku rozhovoru poslouchal, létaly mi hlavou další dotazy. Na blog jsem vytáhl jen část odpovědí, které jsou nejvíce spojeny s prací. Je to vlastně jen malá ochutnávka Deepaka Chopry …

DeepakChopra_sm

Co je podle vás dobrý a spokojený život?

Fyzicky to znamená, že je důležité mít dobrý spánek, regulovat stress, praktikovat jógu a dechová cvičení. V emocionální rovině zase prožívat lásku, soucit, radost. V jídle je dobré vyhnout se cukrům, škodlivým látkám nebo geneticky modifikovaným organismům. Nad tím vším jsou ještě dobré vztahy s lidmi a je třeba vést život, který má smysl. A dělat, pro co máte vášeň.

Proč je právě vášeň pro práci důležitá?

Když děláte něco, pro co nemáte vášeň a co nemáte rádi, tak budete pod stresem a nebudete se cítit dobře. Můžete si z toho vyvinout i nějakou nemoc. Takže dělat něco, pro co máte vášeň a k čemu využíváte své jedinečné talenty, něco, co má větší vizi, je jediná cesta k tomu, abyste měli dobrý život. Když jsou vaše práce, vášeň, povolání a kariéra v souladu, máte úžasný úspěch. Když to chybí, svého cíle nedosáhnete.

Meditací, které se hodně věnujete, nás také přivádí do stavu vnímání tady a teď. Co nás to může naučit?

Tady a teď je všechno, co máme. Je to přítomnost naší podstaty. Minulost je v paměti a budoucnost v představách. Když chcete žít v přítomnosti a jste stále něčím vyrušováni, vlastně nežijete. Být tady a teď je být v momentu, který nikdy nekončí. To je zážitek nesmrtelnosti. Smysl existence je mít zkušenost se stavem, kdy nejste přerušováni vašimi představami.

Dosáhl jste mnoha úspěchů. Jakou máte další motivaci a co chcete ještě v životě dokázat?

Nemám žádnou osobní ambici, žádný osobní cíl. Nepřemýšlím o sobě samém. Mám jen jedinou vizi – podílet se na vytvoření dostatečně velké skupiny lidí, která by prošla osobní a sociální transformací, která by vedla k více mírovému, udržitelnému, zdravějšímu a šťastnějšímu světu.

Hodně lidí ze západního světa přebírá vědomosti z východní medicíny. Co vám jako lékaři přijde naopak nejlepší na západní medicíně?

Západní medicína je velmi efektivní v léčbě akutních nemocí, jako jsou infekce nebo trauma. V chronických nemocech naopak účinná moc není, 95 procent těchto nemocí je ovlivněno životním stylem. Jen v pěti procentech může při léčbě chronických nemocí pomoci západní technologie, medicína, farmaceutické výrobky a chirurgie. Lidé v západní společnosti mají také mnohem více trápení, které je existenciální, například strach ze stárnutí a smrti. Pro toto nemá západní medicína žádné odpovědi. Ovšem lidé, kteří rozumí, jak funguje vědomí, se mohou všechny tyto potíže zvládnout.

Deepak Chopra
Deepak Chopra

Toto je část mého rozhovoru s Deepakem Choprou, který vyšel v Pravém domácím časopise v květnu 2016.                     

Mirek_Čepický_small

 

Zvažujete pracovní změnu a hledáte průvodce k větší spokojenosti z práce? Rád vám pomůžu.

                                           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *